Wednesday, May 6, 2009

Teacher dah sombong!

aiyok...nape budak2 ni ckp cmtu...huhu...adoi hai...maaf ye...bukan sy xnk jawab call atau bls msj.tp maybe sy sibuk ataupun xde kredit nk bls msj.kalo free mmg sy angkat phone.sori yer...(huhu...aku plak dikatenye sombong)...Erm...dah dekat 2 mgu aku habis praktikal. Mmg byk pengalaman yg aku dpt...melihat kerenah guru2 tetap di sekolah.Mcm2...dan sebagai guru praktikal kami akur siapa kami...Tp ade satu persoalan yg harus ditimbulkan di sini...guru tetap yg tidak dpt menerima kehadiran guru praktikal...ape sebabnya?adakah mereka x pernah melalui zaman itu?rase sy, sblm menjadi seorang guru yg berdedikasi dan berkalibar harusnya bermula dgn praktis bukan.tp knp ade segelintir guru bersikap seperti guru praktikal ini mendatangkan susah?byk perkara positif yg kami terima dan tidak kurang negatifnya. Sbg guru praktikal, kami terima apa shj yg diberi sbb kami dinilai dr pelbagai sudut dan setelah dua kali diobserve oleh penyelia n empat kali oleh guru pembimbing, kami tetap menjalankan tugas sbg seorang guru utk mengajar. Tanggungjawab mmg berat terutama zaman anak2 sekarang. Mmg berbeza dgn zaman diriku dididik. Sepatah pun tidak berani utk dituturkan pd guru bila guru berbicara. Tp sekarang....erm..tahu2la budaknye mcm mane...Alhamdulillah..aku terima apa adanya anak2 muridku...dan segala yg positif itu aku ambil utk jdkan panduan...tp yg negatif aku tolak tepi.biar ape org nk kate...tp aku tahu menjadi pendidik itu satu tanggungjawab yg bukan boleh dinilai dgn wang ringgit especially masa sekarang.

2 comments:

nora azua said...

dilema guru praktikal memang macam tu..penah rase juga. diorang ingat kite ni tak tahu mengajar ke? meh tengok dulu baru cakap..diorang macam tak confident bile kite ambik kelas diorang. nanti bile dah posting, mule2 same jugak rasenye...cikgu2 yang senior ni biaselah, akan buli yang junior..semua keje nak bagi..tapi tak pe..belajar dan ni semua pengalaman...kepala otak dah jammed...emo + tak betul sekejap..haha.

khilkhir said...

yeah!ade org stuju...tp mmg btulla kak...rase mcm diri dipergunakan je...pastu pandang mcm xde mate je pd kite ni..hahaha...tp mane2 tmpt kite bekerja pun same je...

Post a Comment