Monday, December 21, 2009

Perempuan menjauhi lelaki..mengapa?

Bismillahirrahmanirrahim...kali ini copy entry dr blogger. Mungkin byk sbb seseorg perempuan itu membenci lelaki..but for me...lebih elok jika menggunakan menjauhi lelaki. Antara byk ade 10 yg tersenarai..sekadar ingin berkongsi. Wallahualam.

Aku hamba yang lemah dan tidak layak bgku untuk mengadili seseorang


1. Panas baran

Pantang silap sikit, pasti pelbagai kata-kata kesat dihamburkan. Tidak cukup dengan kata-kata kesat, kadangkala tangan lelaki panas baran ini juga pantas menampar atau mencekik leher kekasih bagi menunjukkan mereka ini kuat dan berkuasa.blo

Perbuatan lelaki sebegini akan membuatkan wanita benci dan fobia. Bagi sesetengah wanita yang terlalu menyayangi pasangan, mereka terpaksa berendam air mata dan membiarkan hidup menderita. Lama kelamaan wanita ini akan hidup dalam keadaan tertekan dan boleh menyebabkan kemurungan.


2. Mengongkong

Segala gerak-geri kekasih dikawal. Hendak keluar berhibur dengan teman-teman pun tidak boleh. Sampaikan dari segi berpakaian pun perlu mengikut segala yang diinginkan mereka. Tetapi, mereka akan melenting pula sekiranya aktiviti-aktiviti mereka disoal siasat oleh kekasih mereka. Mulalah dituduh psiko dan queen control.


3. Ego

Ini adalah perbuatan yang paling ketara bagi kaum lelaki. Apabila berlaku pergaduhan, wanita selalu dipersalahkan. Kadangkala, marahnya sudah hilang tetapi ego punya pasal sanggup mendiamkan diri tidak menelefon kekasih semata-mata ingin dipujuk. Ada sesetengah lelaki pula, kerana terlalu ego sanggup menunggu wanita mengajak keluar dahulu daripada mereka sendiri mengajaknya. Tidak salah mempamerkan ego, tetapi biarlah kena pada tempatnya.


4. Suka “cuci mata”

Kebanyakan lelaki sukar untuk mengawal mata mereka (mata keranjang). Walaupun sudah dikurniakan teman wanita yang cantik, tetapi masih lagi ingin memandang wanita lain. Pandang sekali sudahlah. Ini tidak. Kadangkala, sampai terpusing kepala lelaki mata keranjang ini memandang wanita lain.


5. Main kayu tiga

Ini adalah perkara yang paling dibenci oleh setiap wanita. Pantang digoda dengan wanita lain, terus hanyut. Ada juga lelaki yang pantang melihat perempuan cantik, pasti dijadikan senarai ‘teman tapi mesra’. Ada juga yang sanggup keluar dengan wanita lain walaupun sudah mempunyai kekasih.


6. Tidak sensitif perasaan wanita

Lelaki kadangkala suka bertindak sambil lewa dan kurang memberikan perhatian kepada kekasihnya, lebih-lebih lagi apabila melibatkan perasaan wanita. Tetapi jika bersangkut paut mengenai diri sendiri, keluarga dan kawan-kawan, mereka begitu memahami dan mengambil berat.

Sebenarnya, wanita bukanlah terlalu sensitif atau terlalu manja. Cukuplah sekadar teman lelaki menjaga hati mereka dahulu sebelum menjaga hati orang lain, lebih-lebih lagi jika wanita itu bakal menjadi isterinya kelak.


7. Pentingkan kawan-kawan

Sanggup membatalkan temu janji semata-mata ingin menonton bola sepak atau diajak melepak oleh kawan-kawan lelaki. Sesetengah lelaki selalu mementingkan kawan-kawan dalam segala hal.

Kalau ada apa-apa masalah di tempat kerja atau apa urusan sekalipun, mereka yang mementingkan kawan-kawan sanggup mengadu dengan alasan tidak sesuai bercerita dengan kekasih. Wanita akan lebih menyayangi pasangannya jika mereka lebih dihargai.


8. Tidak tahu menghargai

Sukar untuk bertemu lelaki yang tahu menghargai perasaan atau pun perbuatan kekasihnya. Ada pula yang berpura-pura tidak mengambil tahu walaupun menyedarinya. Seboleh-bolehnya, lelaki mahu si dia terang-terangan menunjukkan sikap menghargai mereka. Kalau setakat sikit-sikit atau sekadar kiasan, alamatnya mereka akan berpura-pura tidak menyedarinya. Apa salahnya sekali-sekala, tunjukkan sikap menghargai teman wanita terhadap apa yang cuba dilakukannya untuk anda seperti memberi hadiah kecil. Setidak-tidaknya, ucapkanlah terima kasih setiap kali dia cuba berbuat sesuatu untuk anda.


9. Meninggikan suara

Tahulah mereka dikurniakan suara yang ‘macho’ tetapi kalau nak meninggikan suara sekadar menunjukkan ego, tak eloklah. Ini antara kelemahan lelaki kerana mereka mudah meninggikan suara walaupun pasangannya tidak bersalah.


10. Penipu

Masalah yang ketara apabila lelaki suka menipu ataupun memberikan alasan yang tidak munasabah. Ada lelaki sanggup mungkir janji dan memberi pelbagai alasan seperti mempunyai masalah yang tidak dapat dielakkan, padahal sebenarnya mereka enggan mengotakan janji mereka sendiri. Ada juga yang sudah berpunya tetapi mengaku solo. Sifat menipu dan suka berdolak-dalih ini, lama kelamaan akan membuatkan wanita menjauhi anda.


Mungkin ada yg tidak setuju dgn apa yg ditulis...erm..wallahualam...xtaula sape punye kajian ni..or saje2 tulis...ape pun kt sini cume nk bgtau...bukan lelaki shj yg dijauhi kerana sikap negatif mereka...tp perempuan juga ada... Tp personally, i'm really2 hate guys who r having no 3 attitude above. huhu..ape2 pun itu adalah fitrah...asalkan x melampau sudah... Apa yg perlu kita tahu...ALLAH telah mencipta kita dengan sebaik2 kejadian...syukur ats nikmat kurniaanNYA.

Friday, December 18, 2009

Harapan Ihsan ^_^

Dulu2 terdengar di tv ttg lgu ni...n adelah 2-3 kali dibg dgr free. Just wanna share the lyric

HARAPAN / HARAPAN IHSAN

Sehari-hari melintasi jalan
Sehari-hari melihatkan teman
Tak ada yang peduli kesusahan
Tiada yang pedulikan keimanan

Mengenang mereka yang telah pergi
Menenangkan diri yang amat sepi
Berlinangan air mata jatuh ke pipi
Bertandang bermohon pada Ilahi

Moga hidayah kan tiba
Moga dibukakan mata
Merasakan kehibaan
Hilangkan kedukaan

Demi masa yang ditunggu kita bersatu
Berkongsi harapan seperti yang dijanjikan
Kau dan aku beriringan selamatkan keimanan
Bukti insan dan cintanya pada Tuhan


(Devotees feat. Bro Salleh Brothers)
Lagu/lirik/susunan muzik: Dak mie (Bro. Azmi Barongan)


Kalo nk tgk video, tgk di link ini ye Harapan

Saturday, December 12, 2009

Bibik 2

Cikgu Rubina kate ade permintaan utk bibik danish 2. So, I try to do it..hehe...siap pun. Bibik rajin buat kerja rumah...tp rajin sgt2 bila sepahkan barang.haha...Kali ni bibik kena denda sebab saratkan rumah..mkn 'caklengkong'...di cetai2 jd mcm kristal ijau...habis lekit... Ok...

video

Thursday, December 10, 2009

Cyrine abd el nour - omry maak


Lirik arab

انا عمري معاك ان انت هنا وياية
ياشغلني سنين من نظرة عين انا بعشق فيك دنياية

ولا يوم في هواك زعلت معاك
دانا قلبي فداك وعمري كمان
ياحبيب العمر من وقت لؤاك
وانا حاسة ابتده مشواري

انا شفت غرام اجمل ايام
احلام حلوة بتاخدني
اول احساس من بين الناس
اخترتك تبقي معايا خلاص


Lirik campur2

انا عمري معاك ان انت هنا وياية
Ana 3omry ma3ak wkfaya in inta hena wayaya
My life is with you and it's enough, you are here with me
ياشغلني سنين من نظرة عين انا بعشق فيك دنياية
Ya shaghelny sneen min nazrat 3ayn ana ba3ash2 feek dunyaya
Oh, the one who makes my years busy with his eyes’ look, I love my world in you
ولا يوم في هواك زعلت معاك
Wala youm fi hawak za3alti ma3ak
Not even one day in your love, was i upset with you
دانا قلبي فداك وعمري كمان
Dana 2alby faddak wa 3omry kaman
My heart is your sacrifice and my life, too
ياحبيب العمر من وقت لؤاك
Ya 7abeeb el3omr min wa2ti lo2ak
Oh the lover of my life, since i met you
وانا حاسة ابتده مشواري
Wana 7asa ebtada meshwary
I felt that my walk has started
انا شفت غرام اجمل ايام
Ana shufti gharam agmal ayyam
I saw the passion, the most beautiful days
احلام حلوة بتاخدني
A7lam 7elwa bitakhudny
Beautiful dreams have taken me
اول احساس من بين الناس
Awwel e7sas min beyn en-nas
The first feeling from among people
اخترتك تبقي معايا خلاص
Ekhtartak teb2a ma3aya khalas
I chose you to remain with me and that’s it

suke mendengarnya...hik3...sja mahu berkongsi

Sunday, December 6, 2009

Walimatulurus 3


Kahwin kahwin..da dpt jemputan so pegi je le…think + for dis wedding, so..i met my childhood friends..hehe…da jd mcm reunion plak pi org kawen ni..jumpe la semula dak2 ni..aritu masa raya da jumpe tp xsume. Ada yg x jumpe 12 tahun…ade yg slalu dpn mata ade yg sekjp ade skjp xde…hehe. Mmg x rancang nk pi skali..tp sudah jodoh kami…so we met each others. N exchanging kisah2…especially dila…she’s changes a lot! haha…kwn2 yg dtg sume terkejut tgk dia..erm..what happen? so n so.. only us know…ahaks. InsyaALLAH, she’ll become a doctor.. from Uia Kuantan…ops, Zarina will become a doctor too from UK..Kirenye td pertemuan doctors n teachers la..hehe..mostly. Abis mkn…tgu kt luar kemah, xnk le menyemak kang tuan rmh kate ape plak. So we all tgu pengantin smp kt luar. Then, bila pengantin smp we let them to eat dulu..then bru amik gmbr…Tetibe one of us btau yg ismadi (kwn gak tu) invited all of us to his brother’s wedding…Masing2 perut sudah kenyang, so minum air je la..dah la duit x bwk…sedap bertandang umah org…buat muke seposen je..hahaha…Beg tgn ade tp xde duit…haha..bukan mcm tu…beg tgn ade tp xde sampul..xkan nk ulur gitu je ma… Benda x plan…cmni ler jadiknye…ehehe. Ape2 pun seronok la dpt jumpe kwn2 lama. Last but not least nk dedicate ucapan nit ok kwn yg aku syg..hehe..


To : Siti Amina Sheik Omar..thanx ya!hehe…kesian..kaki bengkak pun ko gagahkan diri tuk pegi…hehe..semoga cpat sembuh ya! InsyaALLAH…


Inilah kawan kami, Hayat bin Oyub yg dgr kbr jd chef kt hotel skang...kawen dah dia...

dr kiri: ina, khilkhir, syuk, amin, acit, nizam,pengantin,ecah,wani,ezreeni,dila,amina, jannah

kwn2 sekalian

Saturday, December 5, 2009

Walimatulurus 2

Assalamualaikum. Continue seperti yg ditulis...hehe..Congrates to Mohd Radzi n Mastura Diana for their wedding (27-29 Nov 2009).

Jumaat (27 Nov 2009)
Petang raya haji. Masa nikah warga ibu2 bapa2 gi membawa pengantin. Yang bujang2 tinggal umah tolong apa yg patut. Walopun xdpt gi, tp we all ade pembekal video x rasmi..abg ngah rec gune henset.hehe.. Bila tiba malam, gi tolong2 skit kt umh busu..Nk jd cerita tibe2 terkecoh skit sbb xde org nk anto pengantin. Makcik2 pakcik2 yg pegi petang da surrender..yg bujang2 ni mls nk pi mlm sbb nk pi siang...hoho..kasihan. xkan pengantin pi bertandang sorang. Last2, mama bonda suh aku pegi ajak cik sakura tp x bwk budak2 (ank2 k tipot). Pendek kate bila da kumpul org dptla bbrp org yg muda2 trang tang2...hehe..plg tua k ecah. Bila smp umah pengantin perempuan, K ecah berbunyi " Ini mmg alamatnye xde org lain yg kena tepung tawar..mesti Cah dulu sbb Cah yg plg tua".. Yg lain sume gelak sbb dia sorang je yg umur 30 ke atas...bila smp je tibe2 kecoh plak abg pengantin kate "da kompang daaa..."...aiyok, xkan da kompang...ntah sape wat gimik gitu. Bila da ready nk kompang tetibe ade 1 hal lg yg xsetel. Ape lg kalo bukan pengapit llk..pengapit nya enggak ada. sape mau jd pengapit? haha..nk x nk on the spot, yg plg cntik berbju melayu yg itu terpilih...at last along seli yg kena. mau tergelak dia. sempat jugak cri tisu nk cepuk2 kt muke pengantin tu.haha..Pengapit segera. xyah pikir2 cekut time tu jugak. Mkn2 n balik, otw balik, deri wat gimik...gear kete dia xle masuk..puas jugak dia pulas2 kepala gear tu...Alhamdulillah boleh akhirnye...smp umh 11 mln...selamat mlm dunia..hik3


Sabtu ( 28 Nov 2009)
Sumenye da mule sibuk dgn tugas masing2. Mak, along, maklang buat roti jala, paklang, kenit, deri, kimi, ina tolong kerat nangka, aku, cik sakura, bg arman, k ecah kupas bwg, para lelaki yg lain urus bhg2 lembu yg da siap disembelih. Acik ditugaskan masak tuk tengahari.hehe..ade la yg lain tolong2 dia. Pukul 2.30 bru pi anto pengantin sbb hujan lebat. Aku n cik sakura pi skali lg n kali ni bwk beg2 tgn skali..anak2 k tipot. Sesampai di sana, kereta sebijik yg kami naiki jd keteapi lmbt...so terpkasala melalui budak2 kompang yg da sedia nk menepuk muke kompang masing2. Kami pun berdiri la di blakang skali Tetibe dgr sore2 yg kecoh.."Eh...cikgu la...cikgu!!!!, weh cikgu weh"...Aiyo..dlm ati smpt plak pikir "ayer molek ke bukit katil, ayer molek ke bkt katil"..toleh blakang upenye dak form 5 bukit katil..hehe..aku pun senyum je..rombongn yg lain meniru ckp budak2 tu..."eeee...cikgu...cikgu la..."...sengih jela nk watpe lg kan. Kompang2, mkn2, amik gmbo pastu cabut la. Mlm ade majlis berzanji..tp mlm tu k.o awal sbb tetibe demam...huhu. Allah berkehendak begitu..jd begitulah... ^_^


Ahad ( 29 Nov 2009)
Subuh2 lg da sibuk...tok khalil tukang masak pun memulakan tugas. Warga perempuan sibuk menguruskan lauk pengantin, yg llk masak n urus pinggan mangkuk. Start 11 pg org mula ramai. Alhamdulillah x ujan..yg bujang2 ni tugasnya kena isi nasi, bg berkat..Satu bhg di depan satu lg di belakang. Cik Sakura, Mira, Fyda kt blakang, Cik Khilkhir (aku ler tu), Ina kt depan. Fuh, penat jugak...bhg dpn tu xbrp teduh, berpeluh dibuatnya. Hehe...tetibe mencelah dgn otak bisnes. Abg ngah jd mangsa kami tuk gi promote detox kt dejay. Aku bg brochure suh dejay tu bc je..pandai pulak dia promote.. Bila dgr je sume cri aku n cik sakura...Mak kate "sape punye keje smp org radio tu promote tampal tapak kaki (detox) tu?" hehe...aku sengih je...sape punye keje lg kalo bukan cik khilkhir n cik sakura...bisnes partner la katekan...hik3..Alhamdulillah majlis berjalan lancar smp ke sudah...Sume da penat n mlm tu titon awal...tata...



Abis da tuk walimatulurus abg sepupu ku... next entry maybe about wedding too...almaklum musim cuti sekolah musim kawen...Wassalam


Wednesday, December 2, 2009

Hari Raya Korban

Bismillahirrahmanirrahim...Tahun ni x berapa ready sediakan lauk pauk tuk raya sbbnye umah busu nk wat kenduri anak dia kawin. Mlm raya pun xde sape2 yg buat kenduri..biasenye between 3 houses ni, mesti slh satu rumah akn buat kenduri. hehe..tp we all kena menolong umah busu..almaklum kali pertama kawinkan anak. Xde org pun dtg mlm raya tu...yg dtg Along je..Cikgu Rubina blik perak. Tp tetap meriah sbbnye lepak kt umah busu n aku menambahkan kecoh bila abg Li tersayang nk webcam dgn kami sume..so berlari2 tnpa pkai kasut ke umah busu yg x smp brp inci...(thanx to him for the wireless connection). Subuh2 lg da bgun n ready tu solat Raya. Lps je solat, trus kami sume...warga ketiga2 umah bergegas ke kg Kandang..(pd sape2 yg lum pnh dgr name kg ni..jgn gelak pulak ye). Tahun ni mak, abah, paklang, maklang, acik, busu n deri wat korban, so memotong kt sana. Biasenye we all amik gmbr kt alai..tp kali ni tmpt lain pula...hehe..tukar angin. Lps buat kenduri kecil2 sume pulng ke rumah dulu especially busu n acik sbb nk ready tuk majlis nikah pulak petang tu. Ok smbg ke entry lain..