Saturday, March 28, 2009

EARTH HOUR

haha...terasa semangat plak td...tp ade org yg lebih semangat n terlebih excited dr aku...cube teka siapa???...hehe...my mother la...mak siap letak 3 lampu minyak tanah awal2 lg kt atas meja ruang tamu...tambah satu lg lampu yg agak special...tipot kate lampu dlm cite keliwon...xtau le plak...haha...lawak je...nk tmbh gelak bila tiba je 8.30 pm...aku tgk umah mak su aku paling semangat tutup lampu..actually sblm 8.30 family dia da tutup...'abg pika' bwk lampu suluh ke hulu ke hilir...rumah acik plak lain citenye...deri pasangkan 1 pelita....mak limah terus keluar rumah sbb takut...mane tak nya...dia ade kt dlm lg anak dia da tutup sume lampu...haha...tu pun gara2 deri nk pi teman aji pulangkan barang2 lebih hantaran kt umah tunang dia..rumah aku???hehe...tersengal sikit sbb lewat tutup...8.35 pm bru nk tutup lampu...sbbnya...aku la cuai...semangat duk bubuh bateri (amik dr remote tv) kt dlm lampu suluh...pastu duk nyalakan pelita( 1 pelita tu sumbu dia x keluar, puas aku putau xle jugak)...last2 aku lupe kt mane aku letakkan lampu suluh aku sbb sibuk dgn pelita...hehe...lepak kt luar rumah ramai2...punyela semangat org KG ALAI...3 bijik umah je yg tutup lampu...haha....umah aku, maksu n makcik...haha...org lain buat dono je...tp tetibe hampir kul 9 aku tgk umah cik mila, umah nek andak, umah busu saadiah da memfollow kitornag...haha...dlm kul 9.20 ( org da nk bukak lmpu balik da)...umah mak enon bru tutup...upenye mak enon xde....tgl anak perempuan dia je kt umah....patutler...haha...atleast tutup la jugak...tp ade 1 lg rumah yg degil x nk tutup kt sekitar umah aku ni....(khas tuk cik sakura, cikgu rubina, n abg pali kita...agak2 korang la kan umah sape yg sengal tu)...bole plak tuan punye rumah tnye umah mak su aku..."oi! apsal umah sebelah ni gelap!!!)...haha...mak aku jeritkan..."oi! x tahu ke???"...hahaha... pjg plak aku celoteh kali ni...tp ade satu perkara yg aku nk cite lg ni...dipendekkan cerita aku nk bg pantun sikit kt warga lipat kajang (lipat kajang ke kijang ke aku x tau yg mane satu btul)...

Bila suruh bukak lampu,
Ditutupnya tanpa disuruh,
Bila suruh tutup lampu,
Terang benderang dia menyuluh...

Ini..org lipat kajang phm le pantun ni(bunyinye mcm perli)...haha...tipot yg anto mesej gitu...aku jdkan dia versi pantun je...kak ani lg bes...tetibe tipon aku..."dik...dah ade elektrik ke blum"..ni lg sornag x tau berita....kan da malu...haha....cikgu rubina a.k.a cik konah bg alasan yg ni..." i x shut. i nk basuh pinggan.kang budak2 ni trbalik2 kang"...hahaha...ape la org lipat kajang ni...ape2 pun...aku n mak aku da berjaya menyahut seruan EARTH HOUR...knp aku x campur kan skali abah???sbb abah xde pi kenduri...kt mane???kt lipat kajang jugak...hahahahaha...

9 comments:

mohd fadzli said...

nagoya terang benderang lagi..ker alie tak th sebenarnyer waktu jepun tutup lmpu sbb gumah i mmg sentiasa tutup lampu...kelakar la mak nini tu...

khilkhir said...

hehe..ko xnk jwp ke soklan yg i bg tu...tu kire teka teki gak tu...haha..mak nini tu mmg...kalo u nk tau...dia xde mase tu....dia ade kt maiden...bole plak dia kate "kt sini terang benderang"...haha

mohd fadzli said...

hahaha memula bc "abg pika" tu i ingat dak kenet or dak aji ker...lupa lak yg kita gelau dak pika "abg pika"

khilkhir said...

ahaha...bru ko sedau....abah ckp "org alai je duk sibuk2 tutup lampu...org lipat kajang sorang pun x tutup"...cett

ilz said...

HAHAHA I BACA NK TERGOLEK GELAK....MAK NINI TUH LAWAK GILE LA....I X PAHAM YG DAK TIPOT ANTAU MSG APA TUH???I TEKE MESTI JIRAN ACIK YG BECOK TUH KAN X TUTUP LAMPU....HAHHAA MESTI BETUL PUNYA....I TUTUP GAK TAU SEBAB G MKN HAHAH

ilz said...

eh silap teke td busu saadiah dah ada..nih mesti umah mak long bibi aka nora miau hahahah ..abah ygbgi nama nih

khilkhir said...

ha...pandai pun ko...bibik yg xnk tutup...sengal je...haha...tipot anto msj cmni..."org kandang ni bile suh tutup lampu terang benderang dia bukak..tp bile suh bukak...gelap gelita!"

mohd fadzli said...

i da lama th si bibik ituuu

farah hanim said...

tumpang lalu :)

Post a Comment